A madarakat még fiókakorukban a Kiskunsági Nemzeti Park őrei mentették meg Tiszaalpár közelében. A szakemberek csónakokkal szedték össze az akkor még fiatal, fejletlen madarakat, mielőtt az áradó folyó elöntötte volna a gémfélék költőhelyét mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.
Több mint hatvan fokozottan védett madár került így Szegedre, melyek összesített eszmei értéke meghaladta a 12,5 millió forintot.
A fiókákat a szigorú karanténfeltételek betartása mellett a vadaspark gondozói nevelték másfél hónapig. Szerencsére a fiókák egy része már a kezdetektől magától is evett, és bár főleg a stressz következtében néhány madár elpusztult, a döntő hányaduk életben maradt.
Azok a madarak, melyek még nem erősödtek meg és alkalmatlanok a szabad életre, a vadasparkban maradnak, az elmúlt hetekben új röpde épült számukra, így az állatkert vendégei is hamarosan láthatják őket közölte a szakember.
Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője elmondta, azért a csanyteleki Csaj-tavat választották a madarak visszaengedésének helyszínéül, mert itt található az ország legnagyobb gémtelepe. A tórendszer közelében a becslések szerint ezer pár különféle gém a bakcsók és kormoránok mellett például kanalasgém fészkel.
A természetvédelmi őr reményei szerint a fiatal madarak csatlakoznak fajtársaikhoz, a következő hónapokban tovább erősödnek, ősszel pedig elrepülnek Afrikába.forrás: szegedma.hu