Legkésőbb novemberig megteszi a javaslatait a nemrégiben megalakult Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság arra, hogy miként alakítják át az új Ptk.-t, amely jövő ősszel kerülne a parlament elé. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár szerint új távlatokat nyithat a jogszabálycsomag megalkotásában a kétharmados parlamenti többség. A szakértői bizottság olyan kérdéseket is górcső alá vesz, amelyek a polgári joggal függenek össze, de kétharmados törvények szabályozzák mondta, és példaként említette az egyesülési jogot.

`Az egyesületek szabályozása a polgári jog szerves része, de mivel az egyesületekről kétharmados törvény szól, ezért nem érintették a 2009-es törvényben, nem változtattak rajta, hiszen nem volt meg hozzá sem a szakmai, sem a politikai konszenzus. Ugyanígy a sajtójogi kérdések egy része, az úgynevezett sajtó-helyreigazításnak a kérdése is újból terítékre kerülhet` fogalmazott Répássy Róbert, és hozzátette: a tervek szerint a sajtó-helyreigazítás a polgári jogból a kétharmados sajtótörvénybe kerülne, `ahol ennek egyébként helye is van`.

Minden ízlésbeli tabut átlép most a Fidesz-KDNP kommentálta a lehetséges változásokat a szocialista Steiner Pál. Szerinte a Fidesz-KDNP arra használja fel a kétharmados többségét, hogy `a saját szája íze szerint alakítsa ezeket a jogokat`.

Szakmai kérdésről van szó az egyesülési jog változtatásánál, amelyet az alkotmányos kérdésein túl a Polgári Törvénykönyvben is részletezni kell mondta a Krónikának Harmathy Attila akadémikus, volt alkotmánybíró, a Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság tagja.

Az új Polgári Törvénykönyv a jelenlegi tervek alapján 2013. január elsején lépne hatályba.forrás: mr1.hu