Az oklahomai kutatócsoport reményei szerint a csontszilánkokból elegendő örökítőanyagot tudnak kinyerni, amelyet aztán összehasonlíthatnak az Earhart-család egyik későbbi tagjának DNS-ével.

A Hawaiitól háromezer kilométerre délre fekvő sziget azon az útvonalon fekszik, amelyen Earhart útra kelt, hogy az Egyenlítő mentén körberepülje a földet. Navigátorával, Fred Noonannel együtt már megtették tervezett útjuk kétharmadát, amikor 1937. július 2-án az új-guineai Lae városából a Howard-szigetre indultak, hogy teljesítsék az utolsó szakaszt. Azóta mindkettejüknek és Electra nevű gépüknek is nyoma veszett.

Egy eltűnt történelmi jelentőségű repülőgépek után kutató szervezet, a Tighar érdeklődését már évekkel ezelőtt felkeltette a sziget. 2007-es expedíciójuk alkalmával gombokra, egy repülősdzseki cipzárjára és egy púderes doboz tükrére bukkantak a területen. Ric Gillespie, a Tighar igazgatója szerint mindegyik tárgy az 1930-as években készült az Egyesült Államokban.

Egyelőre azt igyekeznek bizonyítani, hogy a tárgyak valóban Earhart tulajdonában voltak. Az amerikai Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben, öt évvel Charles Lindbergh után egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Earhartot a kaliforniai bíróság 1939-ben hivatalosan is halottnak nyilvánította.

Forrás: Hírszerző