Kulcsár Szabolcs, szervező, a Bodnár Bertalan Oktatóközpont szakmai asszisztense elmondta, nemcsak helyi adatokat rögzítenek, de a Magyar Madártani Egyesület számára is továbbítják a mérési eredményeket. Maga a gyűrűzés úgy zajlik, hogy a kifeszített hálókat óránkét körbejárják és a belegabalyodott madárkákat a mérőhelyre viszik. Ott faj és nem meghatározás, súlymérés, gyűrűellenőrzés vagy felhelyezés történik.

A madarakat a jelenlévők, elsősorban a gyerekek kézbe is veszik, és a szabadon engedés is az ő feladatuk. A hálóktól behozott vászonzacskókból zsákbamacskaként bújtak elő a madarak. Borbáth Erna elmondta, az évszakra a legjellemzőbb madarak a vörösbegy, a kék cinege, és a feketerigó, de pintyfélék és zöldike is kerül a hálóba.

Arra is volt már példa, hogy Szlovákiában gyűrűzött madarat fogtak, de előző évben egy igazai ritkaságot is elcsíptek, méghozzá egy bajszos poszátát, melynek élőterülete Görögország, hazánkban azelőtt mindössze egyszer láttak ilyen madarat.

A szervezők elmondták, nemcsak egy nagyszerű családi és szabadidő program egy ilyen esemény, de nagy szerepet játszik a környezettudatos nevelésben, valamint az ismeretek fejlesztésében. Más tankönyvekből elsajátítani a madarak életét, mint itt a helyszínen kézzel foghatóan és élményekkel tarkítva megtapasztalni a természet csodáit.

Szombat Mihály