Egyre gyakoribb anyagcserebetegség a cukorbajnak az a felnőttkorban kialakuló formája, amikor a szervezet érzéketlenné válik a cukoranyagcsere központi hormonjára, az inzulinra.

A Pécsi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikáján hosszú évek óta vizsgálják az ilyen, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának okát. Prof. Dr. Wittmann István a Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum vezetője szerint, ha sikerül a cukorbetegség felfedezésének elején a szénhidrátháztartást, a cukorbevitelt és -anyagcserét teljesen normalizálni néhány héten kereszül, akkor visszaáll a jó inzulinhatás.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulását vizsgáló orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy meghatározott fehérje károsodása állhat a jelenség hátterében. Klinikai vizsgálataikban azt találták, hogy a cukorbetegekben a fehérjék egy kóros aminosavat tartalmaznak, amely jól kimutatható a betegek fehérjéiben, és a vizelettel is ürül. Ez a kóros fehérje még a cukorbetegeken végzett szürkehályogműtétekkel eltávolított szemlencsében is kimutatható. A vizsgálatok alapján valószínűnek tűnik, hogy az inzulin hatástalanságának hátterében a kóros aminosavnak a fehérjébe való beépülése állhat.

A pécsi kutatók szerint a 2-es típusú cukorbetegség hátterében álló egyik ok, az inzulinhatástalanság valószínűleg befolyásolható azáltal, ha a kóros aminosavat tartalmazó szervezet megfelelő mennyiségben kap egészséges aminosavat, mert azok versengenek a fehérjékbe való beépülésért, és ha az egészséges aminosavból épül be több, akkor a kóros aminosav hatása eltűnik a szervezetből, ezáltal pedig egészséges fehérjeszerkezet alakul ki. A vizsgálatok arról vallanak, hogy hasonló beavatkozással megelőzhető a cukorbetegekben előforduló rákos elfajulások kialakulása is.

“Ez az eljárás, amit kidolgoztunk vagy amely kimunkálás alatt áll, valószínűleg egyszerre képes javítani a cukoranyagcserét, csökkenteni a vérnyomást, és valószínűleg mérsékeli a rák kockázatát is” – mondta a Deltának Wittmann István.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy az új és a hagyományos  gyógymódok, kezelések sem pótolják azt, amit a betegek saját maguk is megtehetnek. Az elhízottak lefogyhatnak, a dohányosok leszokhatnak, a magasvérnyomás-betegségben szenvedők egészségesen táplálkozhatnak és rendszeresen mozoghatnak – ezek az „öngyógyító kúrák” segíthetnek a komolyabb bajok megelőzésében.

 

Forrás és teljes cikk: hirado.hu
Fotó: MTI