Teljesen modern környezetben élhetnek a makói Ráday utca 5., illetve Szent Lőrinc utca 6. szám alatti gyermekotthonok lakói. Ugyanis szombaton ünnepélyes keretek közt átadták a felújított két intézményt. A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény még korábban sikeresen pályázott, melynek köszönhetően összesen közel 162 millió forintos támogatást nyert. Az önerő nélküli segítséggel nem csupán a két makói, hanem a szentesi tagintézményt is rendbe tudták tenni.

A nemzeti színű szalagot Tóthné Kecskeméti Katalin, a tankerület igazgatója, valamint Medgyesi Istvánné vágta át. Az intézményvezető elmondta: még 2012-ben adták be a pályázatot bentlakásos intézmények korszerűsítésére. Mind a makói, mind a szentesi épületeik több mint tíz esztendeje működnek, így elavultak, ezért rájuk fért a korszerűsítés. Az intézményeken kicserélték a nyílászárókat, kívülről hőszigetelték a falakat, akadálymentesítették a bejutást, valamint megújították a vizes blokkokat is.

A Ráday utcai bentlakásos otthon tetőszerkezete is megújult, illetve modern bútorokat és elelktronikai eszközöket is vásároltak a lakóknak. A beruházásnak köszönhetőn Szentesen 66, Makón pedig 24 fiatal költözhetett be a modern környezetbe. Talmácsi György, az intézmény vezetőhelyettese hozzátette: mind a három telephelyen szinte csak a falak és a tető maradt meg, az összes többi elemet kicserélték.

A két makói telephelyen 12 és 21 év közötti fiatalok laknak. A fiúknak és a lányoknak külön-külön alakították ki a mellékhelyiségeket, ami korábban nem így volt. A 3-4 ágyas szobák mellett közös nappalit, étkezőt és konyhát használhatnak a gyerekek mind a Ráday, mind a Szent Lőrinc utcában. A beruházás során gondoltak az energiatakarékosságra, így napkollektorokat is felszereltek. A Maros-parti település két bentlakásos otthona egykoron lakóház volt, de tizenkettő esztendeje átalakították.

Munkatársunktól. K.