Pécsről indult útjára még 2011-ben az úgynevezett Magyarok Kenyere Program, melynek célja, hogy az Erdélyben élő magyar nemzetiségű árváknak legyen mit enniük. A kezdeményezés azóta a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát. Minden esztendőben a sok jó szándékú magyar ember összefogásának köszönhetően mázsaszám gyűlik össze a gabona.

– A makói Csanád és Térsége Gazdakör tagjai is fontosnak tartják a határon túli gyermekek megsegítését, így esztendőről esztendőre búzát ajánlanak fel erre a nemes célra – nyilatkozta Kádár József, a gazdakör elnöke. Csütörtökön az ő házától indult el az a kisteherautó, mely húsz nagy zsáknyi, összesen tíz mázsa, jó minőségű kenyérnekvalót vitt át Hódmezővásárhelyre. Ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete itt gyűjti össze a megye adományát, s innen szállítják tovább Erdélybe.

A makói gazdakörnek száznál is több tagja van és szinte mindegyikük hozzájárult az akcióhoz. – Eldöntöttük, hogy ne húszféle gabonát vigyünk, hanem egyfélét, ezért az egyik társuk búzájából zsákoltunk be, s a többiek pedig kifizették neki az árát – folytatta Kádár József.

Az Erdélybe kerülő magyarországi búzát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány osztja szét a rászoruló gyermekek között. Több százan élnek olyan sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődve, hogy számukra megváltás az anyaországból érkező segítség.

Munkatársunktól. K.