Makón az úgynevezett batyusbáloknak már nagy hagyománya ván. Főleg az idősebb generáció körében igen népszerű ez az önköltséges szórakozás, vagyis a rendezvény vendégei elsősorban azt esznek-isznak, amit otthonról hoznak. A sportcsarnokban péntek este tizennégy nyugdíjas klub tagjai jöttek el az önkormányzat meghívására. Dr. Csikota József és zenekara gondoskodott arról, hogy a táncparkett mindig tele legyen. A szépkorúak pedig vidáman ropták a táncot, fittyet hányva fájó lábra és a sajgó izületre.

– Eddig az összes bálon részt vettem, a Bruder János Kertbarát Kör vezetőségi tagja vagyok, s közösen készülünk erre a rendezvényre – mondta Zámbó Jánosné. A hölgy hozzátette: betöltötte már a hetvenet, egyedül él és nagyon örül annak, hogy kimozdulhat a négy fal közül. Ő sem üres kézzel érkezett, süteményt sütött, valamint apró falatkákat is készített. Ezekre a kis korcsolyákra pedig jól csúszott a baráti kör férfi tagjai által sűrűn töltögetett jóféle házi pálinka.

Farkas Éva Erzsébet polgármester valóban batyuval jött. A piros alapú, apró fehér pöttyös textilben ajándékok rejtőztek. Mind a tizennégy nyugdíjas klubnak hozott egy-egy kis tekercset, melyben megköszönte az egész éves munkájukat. Természetesen finom sütemény és pálinka is járt mellé. – Sok fiatal példát vehetne az idősebb generációtól, hiszen ők fáradságot, időt nem kímélve aktívan részt vesznek a városi rendezvényeken, a segítségükre nagy szükség van – emelte ki a polgármester.

A Hagymás Makó Nyugdíjas Klub az egyik legfiatalabb olyan egyesület, mely az időseket fogja össze. – Szívesen veszek részt a különféle rendezvényeken, legutóbb farsangi mutaltságot szerveztünk, nemrég vagyok nyugdíjas, de azóta tagja vagyok a klubnak – tudtuk meg Gazdag Ferenctől. A géplakatosként mind a mai napig dolgozó férfi párjával és testvérével jött el a rendezvényre.

Mivel saját készítésű ételek kerültek az asztalokra, így igen színes volt a választék. Vigh Zoltánné például egy nem mindennapi szendvicset hozott. A neve egyszerű volt, sajttekercs, de a kinézete valami csoda. – Miután a forró vízbe tett trappista sajt megpuhult, jó vékonyra ki kell nyújtani, ömlesztett sajtot tíz deka margarinnal ki kell keverni, a kinyújtott sajtot megkenjük ezzel masszával, vékonyan szelt sonkákat teszünk rá, arra paprikakrém és kockára vágott lilahagyma kerül – sorolta a lépéseket Vigh Zoltánné. Ezt követően fel kell tekerni és a hűtőbe kell tenni, hogy megkeményedjen. Ezt követően már lehet is szelni. Vajjal megkent tigris bagettel az igazi.

Munkatársunktól. K.