A település képviselő-testülete korábban módosította a Helyi Építési Szabályzatot, hogy Algyő otthont adjon a vegyipari alapanyagokat gyártó görög gyárnak, ami – a termelés során használt alkohol miatt – veszélyesnek minősül. Szeptember 5-én egy algyői lakos benyújtotta a polgármesteri hivatal felé a népszavazási kezdeményezését: az üzem ne az eredetileg kijelölt helyre, az új körforgalomhoz, a Molhoz és a vasúthoz közel, hanem az Ipari Parkba kerüljön.

– A Fidesz-frakció és a Fidesz helyi alapszervezete csatlakozik ahhoz, hogy kiírják a népszavazást – mondta Pongrácz Tamás. A párt helyi vezetője, képviselő, a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság elnöke kijelentette: több testületi ülésen is tárgyaltak arról, hogy az üzemet távolabb kellene helyezni a nagyközségtől, ugyanis az közel helyezkedne el a Borbála fürdőhöz és a Fehér Ignác Általános Iskolához.

Pongrácz szerint – habár lakossági fórumot és közmeghallgatást is tartottak a témában – az önkormányzat nem tájékoztatta megfelelően a lakosságot a mintegy 4,5 milliárd forint értékű beruházásról. – Ezeket a találkozásokat félrevezető címmel hirdették, ezért a részvételi arány egyik esetben sem volt túl magas. Sőt, az elhelyezést illetően a grémiumot is kész tények elé állította Molnár Áron polgármester, ebbe nem volt beleszólásunk – tette hozzá a képviselő, aki leszögezte: a helyi Fidesz nem a kormány által kiemelten támogatott projekttel szemben áll, mindössze a helyszínt nem tartják jó választásnak.

A népszavazási kérelem benyújtását követően a Helyi Választási Iroda feladata, hogy meghatározza, megkezdődhet-e a szükséges mennyiségű aláírás összegyűjtése, amire a kezdeményezőnek 30 nap áll rendelkezésre. Az 5400 lélekszámú Algyőn több mint 4000 választásra jogosult lakos él, akik közül legalább 20 százaléknak, azaz mintegy 1000 főnek kell aláírnia ahhoz, hogy megtartsák a népszavazást.  Pongrácz Tamás úgy véli, Molnár Áronnak be kellene látnia, hogy mindenképpen szükséges kikérni az algyőiek véleményét, a szavazás költségeit pedig az önkormányzatnak kell finanszíroznia.

Dr. Kassné dr. Bakó Ildikó képviselő, algyői háziorvos elmondta, a helyiek közül többen aggódnak az üzem miatt. – Elsősorban a levegő és a vízszennyezettségtől tartanak. A cég képviselőitől többször kértünk adatokat arról, hogy a már meglévő üzemeik milyen hatással vannak a környezetükre; ezeket azonban nem kaptuk meg – tette hozzá. Dr. Gonda János képviselő kiegészítette: az önkormányzat az évek során az érintett területhez közel sportcentrumot épített és horgásztavakat alakított ki – emiatt szükséges, hogy a településtől messzebbre kerüljön az üzem.

A témában megkerestük Molnár Áron polgármestert. – Egy helyi népszavazás nagyon költséges: 5 millió forintba, vagy akár annál többe is kerülhet. El kell dönteni, hogy van-e akkora jelentősége a felvetett kérdésnek, hogy megérje kiírni a szavazást – reagált a polgármester, aki nem tapasztal olyan közhangulatot a nagyközségben, hogy ez indokolt legyen. Algyő vezetője kifejtette: a fórumon és a közmeghallgatáson is ugyanaz a 6-10 ember háborodott fel, akik közül négyen képviselők.

Molnár Áron szerint az sem valós állítás, hogy a népszavazási igényt civilek indították el. –  A KDNP-hez tartozó Dr. Szűcs Szilveszter adta be elsőként a kérelmét, majd szóról szóra ugyanazzal a megfogalmazással egy lakos, Jánossy Attila. Ha a Fidesz a népszavazás mögé áll, akkor meg pláne nem lehet függetlenségről beszélni – fejtette ki a polgármester, aki úgy látja, ez már régen nem a görög üzemről, sokkal inkább helyi politizálásról szól. „Elkeserítő, hogy a kormánypárti képviselők harcolnak egy, a kormánypárt által támogatott beruházás ellen ” – mondta.

A cég 2018 elején már megkezdené a működést Algyőn. Kezdetben 55 főt foglalkoztatna, ami később 20-30-al bővülhetne. Az üzem működése évente 20-25 millió forint iparűzési adót jelentene a településnek.

Megyeri József