A Panda Kupa 2017 nevezetű U19-eseknek kiírt tornán vett részt Kínában a magyar U18-as labdarúgó-válogatott. A csapatban a vásárhelyi Gajda Márkó és az orosházi, de korábban a HFC korosztályos csapataiban szereplő Lustyik Levente is szerepet kapott.

A gárda a kínai, szlovák és iráni U19-es válogatottakkal mérkőzhetett meg a négycsapatos tornán.

Az első mérkőzésen 4-1-es sikert arattak fiaink a hazaiak felett, majd a szomszédos ország válogatottját sikerült 3-0-ra kiütni, végül pedig az Irán elleni 2-2-es döntetlennel a magyar csapat nyerte meg a kiírást.

„8 napot töltöttünk Kínában a válogatottal, az utazásunk 12 órát vett igénybe. A körülmények valami bámulatosak voltak, egy 5 csillagos szállodakomplexumban voltunk elszállásolva, Chengdu egyik külkerületében.”  – mondta Gajda Márkó.

Gajda az első mérkőzésen nem kapott játéklehetőséget Marcus Jahn szövetségi kapitánytól, ám a szerdai, szlovákok elleni meccsen kezdő volt és végig játszotta a 90 percet, belső védőként számított rá a csapat – igaz nem ez Márkó elsődleges posztja, de a játékos jó teljesítményt nyújtott. Az Irán elleni döntőben Gajda a félidőben, csereként lépett pályára.

„Óriási élmény volt részese lennie ennek a kínai túrának. Az emberek imádtak minket. Egy hét alatt több képet készítettek velem a nézők, mint egész életem során. Az autogramosztás sem maradhatott el, nagyon sok kis srác rohant a meccsek után hozzánk, hogy írjuk alá a pólójukat, táskájukat, de volt aki a stoplisát is aláíratta. Az iráni elleni meccs előtt ellátogattunk a pandákhoz is, ez a kirándulás is maradandó élmény volt mindenki számára.” – tette hozzá a játékos.

Gajda jelenleg a Budapest Honvéd játékosa, a csapatnál az U19-es bajnokságban számítottak rá.

„A jövőmmel kapcsolatban még nem szeretnék nyilatkozni, valószínűleg váltani fogok a nyár folyamán. Jelenleg van több ajánlatom, köztük külföldi is, amelyek közül megpróbálom a legjobbat kiválasztani a karrierem és a fejlődésem érdekében.”

A válogatottban Lustyik Levente is szerepet kapott, aki korábban szintén focizott Vásárhelyen, a HFC U13-as és U15-ös csapatait erősítette.

„Úgy gondolom ez volt az eddigi legjobb torna, amin részt vettem, nemcsak azért mert megnyertük a tornát, hanem mert profi körülmények között profi vezetőkkel és társakkal vehettem részt rajta. Óriási élmény volt, ahogy fogadtak minket az ott élő emberek. Minden pillanatunkat videózták, rengeteg fotó készült, mind a meccsek után a szurkolókkal és bárkivel, aki szembejött velünk az utcán. Volt alkalmunk egy iskolalátogatáson is részt venni, ahol mindenki minket várt, és az összes tanuló minket ünnepelt. Örök élmény volt számomra.” – nyilatkozta a játékos, aki jelenleg az MTK korosztályos csapatát erősíti, de idén az NB III-as gárdában is lehetőséget kapott.

Lustyik gólt is szerzett az Irán elleni mérkőzésen.

„Nagyon fontos gól volt számomra, habár edzőmérkőzésen már betaláltam, de tétmeccsen ez volt az első gólom a címeres mezben.”

szcs
Fotók: Facebook