Július

Egy kis nosztalgiával indult ez a hónap Makón. Ilyen pezsgő élet, mint a júliusi vasutasnapon már nagyon régen nem volt a makói vasútállomáson. Itt rendezték meg ugyanis az Állomás téri napot, valamint a Vasutasok Napját. A fiatalok kíváncsian, az idősebbek pedig nosztalgiával érkeztek. Az utóbbiak között volt Szekeres Ferencné, aki hosszú éveken keresztül jegypénztárosként dolgozott a pályaudvaron. Marika néni meg is mutatta azt a négy kasszát, ahol egykoron sorban álltak az emberek, annyi volt az utas.

Egy a párna, egy a dokumentum

Forgatóséknál szinte soha nincs leállás. A makói táncegyüttes fiataljai a nyáron alig térhettek haza Kisvárdáról, ahol részt vettek egy három napos porgramsorozaton, s már indultak is tovább. A csapat csak egy röpke időt tölt el Makón, aztán csomagolhatnak, hiszen a hétvégén indulnak Lengyelországba, ahol egy 10 napos nemzetközi néptáncfesztiválon mutatkoznak be több alkalommal is. – Mi nem egy szakkör, hanem egy művészeti csoport vagyunk – fogalmazott Doktor László, az együttes művészeti vezetője. A Forgatós Táncegyüttes tavaly is számos díjat szerzett.

Dékány Sándor, Doktor László és Moravszki László

Augusztus

Négy mestertanár, negyven hallgató – röviden így foglalható össze a makói Művészetek Katedrája. Az Angyalsóhaj Alapítvány által szervezett összművészeti szabadegyetemet tavaly augusztusban első alkalommal szervezték meg. A Koronában egy rövid bemutatóórát is tartottak, ahol az is kiderült, hogy két népszerű művész, Bátori Éva és Gulyás Dénes hogyan oktatja a leendő énekeseket.

Már nem csupán a tervrajzokon, hanem a már a valóságban is látszik, milyen lesz az alapja az új makói könyvtárnak. A Deák Ferenc utcában javában dolgozik a kivitelező, az Építészmester Zrt. A kulturális intézmény alapozásával elkészültek, s már az is javában kivehető, hol fognak állni a hatalmas oszlopok, melyek az egész szerkezetet tartják majd. Ez volt a helyzet tavaly augusztusban a könyvtár építésével.

Szeptember

Elkezdték a makói Justh Gyula utcai rendelők felújítását. A 34 millió forintba kerülő beruházást azóta már át is adták, s hamarosan birtokba is vehetik mind az orvosok, mind a betegek. Az önkormányzat számára fontos az egészség megőrzése, ezért sportlétesítményeket is kialakítanak, az idén pedig indulhat a régi Kálvin utcai rendelő helyén egy új felépítése is.

Szeptember 8 és 10. között rendezték meg immár 27. alkalommal a Makói Hagymafesztivált. Makó város egyik legnagyobb fesztiválján a szakmai nap mellett számos érdekes program várta az érdeklődőket: többek között agrárfórum, hagymás ételek főzőversenye, koncertek. A programsorozat három napján a Rádió 7 stábja élő helyszíni kitelepüléssel és közvetítéssel várta a látogatókat.

Október

A Magyar Kézilabda Szövetségnek és a makói önkormányzatnak köszönhetően megújulhatott az Almási utcai iskola tornacsarnoka. A beruházás műszaki átadás-átvételére októberben került sor. A diákok azóta már használhatják is a megszépült létesítményt.

Az utolsó simítások a tornateremben

Barátságos mérkőzésen 4:0-ra nyert a Ferencváros Makón. Nem ez volt a legfontosabb, hanem az, hogy ünnepélyes keretek között ezzel a meccsel vették hivatalosan is birtokba a Maros-parti város sportolói az új komplexumot. A Makói Városi Sportpálya nézőterét, kiszolgáló épületét Lázár János miniszter, Kubatov Gábor, az FTC elnöke és Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át.

Névre szóló mezeket is hozott a Ferencváros Makóra

November

Elkezdődtek Makó új levéltárának a kivitelezési munkálatai. A Petőfi parki egykori óvodát adta át ingyenesen az önkormányzat, hogy itt alakíthassák ki a modern intézményt. Ennek köszönhetően a jövőben is lesz Makónak levéltára. A beruházás finanszírozására 130 millió forint államit támogatást kaptak, melyhez az önkormányzat közel 15 milliót tesz hozzá.

Makón és térségében nem csupán csökkent a munkanélküliség, hanem egyre több a betöltetlen álláshelyek száma is. Úgynevezett térségi paktumiroda kezdte meg a működését a városban, melynek elsődleges célja helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása.

December

Hat esztendeje Konti Sándor egy hirdetésben eladásra kínálta pótkocsiját, s ennek köszönhetően indult el az a beszélgetéssorozat, mely a Csanád és Térsége Gazdakör megalakulását eredményezte. A szervezet napjainkban már kiválóan védi a gazdálkodók érdekeit, s ezt – a hagyományokhoz híven – december elején bállal is megünnepelték.

December végén átadták Makó legjobb sportolóinak járó díjakat a Hagymaház nagytermében. A III. Sportkarácsonyon ötven elismerés talált gazdára. A közönség számos sportbemutatónak is tapsolhatott.

Munkatársunktól. K.