Hódmező habja – napi netszemle 1

Hódmezővásárhely örökös díszkivilágítása, nemzeti érdekvédelem, az őserdő haláltusája, Wolf Kati anyasága. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Fény

Egész évben karácsony.

A karácsonyi díszvilágítást nem szerelik le, az augusztus 20-i tűzijáték viszont elmarad Hódmezővásárhelyen – írja a Delmagyar.hu.

„Nem tudom, hogy jót tesz-e a nagy meleg a díszvilágításnak. Ezeket hideg idő elviselésére tervezték – mondta Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren sétáló Imre Pál. Szerinte így elveszti az ünnepi jellegét. – Mindig várjuk, hogy télen mikor szerelik fel és kapcsolják be. De ha egész évben látja az ember, még ha nem is világít, az nem jó – tette hozzá.”

Egyelőre nem szedik le a karácsonyi díszvilágítást

Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren még mindig fent van a karácsonyi díszvilágítás. A polgármesteri hivatal a Facebookon tette közzé ennek okát. A leszerelés, mint írták, 700 ezer forintba kerülne. Ezért a fákon maradnak a füzérek, az oszlopokon, illetve a jégpálya helyénél lévők leszedésére pedig új árajánlatot kérnek.

Érdekvédelem

Átalakulóban az EU.

A következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb stratégiai jellegű kérdése az Európai Unióhoz fűződő viszony lesz – fejtegeti az Origo.hu-nak adott interjúban Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója, a Migrációkutató Intézet vezetője, a Miniszterelnökség leendő parlamenti államtitkára.

„Kimondhatjuk – s ez nem megszokott –, hogy a 2018-ban mindannyiunk által ismert Európai Unió és a 2022-ben, ennek a kormányzati ciklusnak a végén létező Európai Unió komoly pontokon fog eltérni egymástól. Ennyi biztos! De az csupán a következő években fog eldőlni, hogy a változások milyen mélységűek és irányúak lesznek. Így a következő évek egyik legfontosabb feladata az ezzel összefüggő magyar érdekek feltérképezése, megjelenítése és képviselete.”

Orbán Balázs: A migráció problémája a következő években is meghatározó lesz

Interjút adott az Origónak Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója, a Migrációkutató Intézet vezetője, akit Gulyás Gergely a Miniszterelnökség parlamenti államtitkáraként, helyetteseként nevezett meg. Szóba került az interjú során a Miniszterelnökség, illetve az Orbán Balázs által vezetett Stratégiai Államtitkárság jövendőbeli feladatköre, a migráció, és a Kúria felháborító döntése a több mint 4000 levélszavazat érvénytelenítése vonatkozásában.

Menedék

Életveszélyben a természet.

Kivághatják az egyik utolsó európai őserdőt: a fajok fele eltűnne, ha engedélyeznék a fakitermelést a bolgár nemzeti parkban, egy bírósági döntéssel egyelőre időt nyertek a környezetvédők – írja a 24.hu.

„Mit veszíthetünk Pirinnel? A bolygatás hatására eltűnhetnek a hiúzok, konfliktusok alakulhatnak ki a medvékkel, farkasokkal – ezek a fajok nem jól tűrik az emberi jelenlétet, vagy az élőhelyük durva megbolygatását. Búcsút inthetünk olyan ritka, öreg erdőhöz kötődő madaraknak is, mint az uráli bagoly vagy a fehérhátú harkály. Sok múlik az erdőgazdasági módszereken, de összességében elmondható: az őserdő fajgazdagsága akár kétszerese is lehet a gazdasági erdőkének. A fajok felét tehát elveszíthetjük, és ami talán még szomorúbb, hogy ezzel egyik utolsó menedékükből szorítjuk ki őket.”

Kivághatják az egyik utolsó európai őserdőt

Füvező macska, füstölő elefánt, orángutánbalzsam és csimpánzdoktor – nagyképűség lenne azt hinni, az emberi faj az egyetlen, amely rájött: bizonyos növényekkel gyógyíthatja magát.

Védelem

Wolf Kati, az édesanya.

Az énekesnő a Lokál Online-nak arról beszél, nagyon figyel arra, hogy ne vigye haza a munkáját és hogy a gyerekei ne a tévében szereplő nőt lássák benne.

„Figyelek arra, hogy ne engedjem be a munkámat a magánéletünkbe, így viszonylag kevés szó esik arról, hogy én énekesnőként dolgozom. Otthon anya vagyok. Ennek ellenére persze tudják, hogy a színpadon dolgozom, és határozottan kiállnak mellettem, ha valami negatív kritika ér. Ha például a műsor során esetleg rosszabb pontszámot kapok nem kizárt, hogy be akarnak majd jönni, hogy a védelmükbe vegyenek.”

Wolf Kati: Kiállnak értem a lányaim

Wolf Kati nagyon figyel arra, hogy ne vigye haza a munkáját és hogy a gyerekei ne a tévében szereplő nőt lássák benne. Az énekesnő a Lokálnak elárulta: lányai nagyon kiállnak mellette és képesek lennének botrányt csapni egy-egy őt ért negatív vélemény miatt.