Újra megszavazta a testület a Járható Vásárhely Programot 4

Ismét másfél órába tellett, mire megszavazta a képviselőtestület a Járható Vásárhely Programot. A csütörtök délutáni rendkívüli ülésen olyan történt, ami talán eddig nem a magyar önkormányzatiság történetében: név szerint, soronként szavaztak a képviselők a források átcsoportosításáról. A nézeteltérés alapja ugyanaz volt: Márki-Zay Péter szerint nincs pénz az útfelújításokra, a Fidesz-frakció szerint pedig van. 

Csütörtökön 16 órára rendkívüli közgyűlést hívott össze Márki-Zay Péter a Járható Vásárhely Program miatt. A képviselőtestület hiába szavazta meg a Fidesz-frakció kezdeményezését és az ehhez szükséges 1,16 milliárdos költségvetés-módosítást, a településvezető bejelentette: forráshiány miatt újra a közgyűlés elé terjeszti azt, hogy jobb belátásra bírja a többséget. A grémium korábbi döntéséről ITT, a polgármester álláspontjáról ITT írtunk.

Márki-Zay egy 283 millió forintos költségvetés-módosítást terjesztett a képviselők elé, azonban Hegedűs Zoltán frakcióvezető azt mondta, azt csak ma 12 óra 8 perckor kapták meg a hivataltól, így ennyi idő alatt erről érdemben nem tudnak dönteni. Továbbá az önkormányzati SZMSZ szerint a bizottságoknak először tárgyalni kellene az előterjesztésről, ez pedig nem történt meg.

Varga Ildikó jegyző szerint a bizottságok tárgyalhattak volna délután róla, de nem éltek a lehetőséggel, majd vita alakult ki arról, hogy ez egy új előterjesztés-e, vagy sem, mivel a dokumentum iktatószáma más volt, mint az eddigi. Végül a Hegedűs Zoltán által benyújtott, 1,16 milliárdos költségvetés-módosítás tételeről név szerinti, soronkénti szavazást indított Márki-Zay Péter. Kószó Péter képviselő szerint erre még nem volt példa a magyar önkormányzatiság történetében, és nem is tartotta legitimnek azt, ezért ő a szintén fideszes Grezsa Istvánnal nem vett részt azon.

A grémium ismét megszavazta a Járható Vásárhely Programmal kapcsolatos átcsoportosítást. Nemmel Kis Andrea alpolgármester, Márki-Zay Péter polgármester, Molnár Lászlóné jobbikos és Nagy Ernő (MSZP) voksolt. Márki-Zay Péter szerint ezzel veszélybe került Hódmezővásárhely működése, ugyanis fűnyírásra, városi rendezvények szervezésére, síkosságmentesítésre és belvíz elvezetésre sem lesz pénz a jövőben.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

17:46: Véget ért a közgyűlés.

17:43: Elfogadta a grémium a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. 2017. évi mérlegbeszámolóját és a Beszerzési Szabályzat módosítását.

17:40: Márki-Zay Péter továbbra is tartja, hogy emiatt nem lesz például fűnyírás a városban, mert nincs rá pénz. Ahhoz, hogy ezt elvégezzék, átcsoportosításra lesz szükség, ami miatt a legutóbbi testületi döntés alapján rendkívüli közgyűlést kell majd összehívni.

Újra megszavazta a testület a Járható Vásárhely Programot 3

17:11: Folyamatosan megy a soronkénti szavazás. Az átcsoportosítások többségére Kis Andrea, Márki-Zay Péter, Molnár Lászlóné (Jobbik) és Nagy Ernő (MSZP) szavaz nemmel, míg Bálint Gabriella, Benkő Zsolt, Cseri Tamás, Fekete Ferenc, Hegedűs Zoltán, Kecskeméti Rita, Kovács László és Vágó János igennel.

A szavazás eredménye: a képviselők 8-4 arányban megszavazták a 900 millió forint átcsoportosítását a Járható Vásárhely Program elindítására. A Rárósi és Hódtó utcák felújítására 283 millió forintot különítenek el, ezt egyhangúlag támogatta a testület.

Tehát megszavazták a Járható Vásárhely Program elindítását.

17:06: Márki-Zay Péter név szerinti, soronkénti szavazást kezdeményez. Grezsa István és Kószó Péter nem vesz részt azon. Kószó Péter szerint ilyen nincs a magyar önkormányzatiságban.

16:54: Kecskeméti Rita is egyetért a siketek párbeszéde kifejezéssel. Az alpolgármesterhez hasonlóan szeretné, ha jól működne a város és a hivatal, de utóbbit ne a képviselőkön kérjék számon, mert ők vannak ott legkevesebbet. Kérdése: mikor érkezett a Belügyminisztériumtól a levél?

Kis Andrea: április 24-én és 25-én. Ezért nem kellene a Járható Vásárhely Programra ekkora forrást elkülöníteni.

Kecskeméti Rita: azóta sem kaptak erről a képviselők hivatalos tájékoztatást. Ebből is látszik, ki veszi komolyan a közös munkát. Az elmúlt években számtalanszor került nehéz helyzetbe az önkormányzat, de mindig született megoldás a problémára, és a polgármester kiállt a városért.

Márki-Zay Péter: ő is kiáll, és itt is próbálnak majd megoldást találni.

Kecskeméti Rita: vita helyett ideje lenne már dolgozni, már rég a közbeszerzést kellene kiírni a programra.

Újra megszavazta a testület a Járható Vásárhely Programot

16:41: Márki-Zay Péter: azért lenne jó a soronkénti, név szerinti szavazás, mert akkor minden képviselő személyesen vállalna felelősséget a döntéséért, ugyanis a fideszesek által benyújtott javaslat nem megalapozott.

Hegedűs Zoltán: a javaslatot a Közgazdasági Iroda adatai alapján állították össze.

Márki-Zay Péter: nem megalapozott, mivel amikor a fideszesek ezt megalkották, az alpolgármesterek végkielégítése még nem történt meg. Emiatt például máris kevesebb pénzzel tudnak gazdálkodni.

Hegedűs Zoltán szerint ez vegytiszta hazugság.

Márki-Zay Péter: ez nem vita, hanem siketek párbeszéde.

Kis Andrea alpolgármester a polgármesteri hivatal dolgozói nevében kikérte magának a hazugnak nevezést. A hivatal munkatársai azért is dolgoznak, hogy a képviselők megkapják az előterjesztéseket. Továbbá megjegyezte: 1 milliárd forintot kér számon a Belügyminisztérium az önkormányzaton korábbi projektek számlái miatt, és szeretné, hogy a város normálisan működjön.

16:33: Kecskeméti Rita fideszes képviselő kérdése Varga Ildikóhoz: lehet-e úgy költségvetés-módosításról tárgyalni, hogy arról az előterjesztést a képviselők nem kapták meg, valamint a Pénzügyi Bizottság sem tárgyalt róla?

Varga Ildikó: már megtárgyalta a testület Hegedűs Zoltán javaslatát. Márki-Zay Péter is megerősítette ezt.

Kecskeméti Rita szerint akkor ezt nem kell soronként megtárgyalni. A másik, amit megjegyez: a díszterem csodaszép, adják meg az ehhez méltó tiszteletet. A jegyző és aljegyző korábban mindig felállt válaszadáskor, illetve minden esetben megszólította a közgyűlést.

Márki-Zay Péter: a korábbi szokásokat fogják követni, ezt kérni fogja a jegyzőtől és aljegyzőtől is.

Varga Ildikó is elnézést kért, bár azt mondta, vásárhelyiként nézte a közgyűléseket, és nem tűnt fel neki, hogy itt ez a szokás. Továbbá azt mondta, nincs akadálya annak, hogy soronként, név szerint szavazzanak a képviselők.

Grezsa István: ő ebben nem kíván részt venni, de türelmesen végigüli a soronkénti, névszerinti szavazást.

Kecskeméti Rita Varga Ildikóhoz: hány sorról van szó?

Varga Ildikó válasza: 21.

Újra megszavazta a testület a Járható Vásárhely Programot 5

16:20: Hegedűs Zoltán: nem akar vitába szállni, de ez egy teljesen új előterjesztés, a dokumentum iktatószáma is más. Így erről most nem tudnak tárgyalni.

Grezsa István fideszes képviselő is így látja, véleménye szerint egy ilyen döntés nagyobb megalapozottságot igényel.

Márki-Zay Péter: jogilag rendben van a módosító indítvány, mert ez a fideszes képviselők által beadott költségvetés-módosítás módosítása. Ezért a Fidesz-frakció javaslatát soronként szeretné megszavaztatni.

Kószó Péter képviselő: ilyen még az egész országban nem történt az önkormányzati rendeletek megalkotása óta.

Varga Ildikó szerint ennek nincs akadálya.

Hegedűs Zoltán ha valóban ezt teszik, holnap reggelig a díszteremben ülnek. Továbbá mindez nevetséges is.

Újra megszavazta a testület a Járható Vásárhely Programot 1

16:10: Márki-Zay Péter eljuttatott egy 283 millió forintos költségvetés-módosítási javaslatot a testület felé, amire Hegedűs Zoltán Fidesz-frakcióvezető azt mondta, azt csak ma 12.08 perckor kapták meg, így ennyi idő alatt ezt nem lehet áttanulmányozni. Továbbá az SZMSZ szerint a bizottságoknak erről előzetesen tárgyalni kellene, addig nem is tárgyalhatja közgyűlés.

Varga Ildikó: 4 napja vagyok vásárhelyi jegyző, ennyi idő alatt még nem sajátítottam el az SZMSZ-t. Lehetősége lett volna a bizottságoknak tárgyalni, de azok nem éltek ezzel. Hozzátette, a Járható Vásárhely Programmal kapcsolatos korábbi könyvvizsgálói véleményt sem tartja megalapozatlannak.

16:08: A Járható Vásárhely Program kapcsán Márki-Zay Péter elmondta: nem tudják elvonni a szükséges forrást a kezdeményezésre. Ha ezt megteszik, többek között a hóügyelet, a fűnyírás, a belvízvédekezés és a síkosságmentesítés is veszélybe kerül.

16:05: Kószó Péter fideszes képviselő kérése: Márki-Zay Péter mutassa be a jobbján ülő hölgyet.

A polgármester bemutatta Varga Ildikót, a város új jegyzőjét, aki korábban Algyőn 14 évig volt jegyző, majd a Szegedi Polgármesteri Hivatalban dolgozott. Róla bővebben ITT írtunk.

16:01: Márki-Zay Péter ismertetné a napirendi pontokat, azonban Kovács László fideszes képviselő szót kért. Kérdése: az volt a megállapodás, hogy a polgármester egyeztet a képviselő-testülettel a napirendi pontokról. Ez most nem minden napirend esetében történt meg, miért?

A településvezető válasza: valóban nem történt meg mindről, mert amikor az ülést meghirdették, még csak két napirendi pontról tudtak, a többi a sürgőssége miatt azután jött. Odafigyelnek rá, hogy a jövőben ez ne forduljon elő.

Újra megszavazta a testület a Járható Vásárhely Programot 2

16:00: Köszöntjük olvasóinkat, kezdődik a közgyűlés. Márki-Zay Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket. A grémium határozatképes, Szabó Pál független képviselő nincs jelen.

A közgyűlés legfőbb témája a Járható Vásárhely Program lesz, erről bővebben ITT írtunk.

Napirendi pontok:

A 2018. évi költségvetésről szóló 2/2018. (II.07) rendelet módosítása

A 2018. évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet

Egyebek:

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 10/2007. (II.12) önkormányzati rendelet módosítása

A Csongrád Megyei Kegyelet Kft. 2017. évi mérlegbeszámolójának elfogadása

A Beszerzési Szabályzat módosítása