Halálra rémíti a gyerekeket a Facebookon riogató horrorlény

A Momo nevű horrorfigura már nemcsak a WhatsApp nevű alkalmazáson keresztül riogatja a gyerekeket, már több Facebook-pofilja is van. Az egyik internetes csoportba több olyan szülői bejegyzés is született miszerint Magyarországon sincsenek biztonságban a tinédzserek. Sajnos, a kamulény megjelenése több öngyilkosság hátterében is ott állhat.

A rejtélyes alak a közösségi média több felületén is jelen van, WhatsAppon, Facebookon, sőt még YouTubon-on keresztül is megpróbálja felkeresni a mit sem sejtő gyerekeket, akiknek válogatott rémségeket küldözget. Az áldozatoknak utasításokat ad, megpróbálja rávenni őket különféle feladatok végrehajtására is. Például, hogy a címzett küldje tovább még több embernek az üzenetét, vagy legyen ébren hajnalban, de a sokszor végzetes utasítások, mint az öncsonkítás vagy az öngyilkosságra való buzdítás is szerepelnek az üzenetben.

Halálra rémíti a gyerekeket a Facebookon riogató horrorlény 2
A rémlény húsznál is több profillal rendelkezik, ezek közül több magyarországi címekkel, és további adatokkal van kitöltve

Az egyik Facebook-csoportban több szülő is arról panaszkodott, hogy a Momo nevű rémlény üzenetekkel bombázza a gyermekét, ezért több figyelemfelhívő és figyelmeztető poszt is született.  Az aggódó anyuka ugyan időközben megszüntette bejegyzését, de a kommentekből egyértelműen kiderül, sok fiatal kapott riogató üzenetet.

Halálra rémíti a gyerekeket a Facebookon riogató horrorlény 1

Sőt, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere is a közösségi médián adta hírül, hogy 11 éves kislányához is eljutott a rémlény megfélemlítő üzenete. Mint írta, a környékükön már szinte minden gyerek kapott ilyen üzenetet. A politikus nem sokáig tétovázott már egy “alternatív választ” is adott a rémlénynek.

“Ha legközelebb üzenetet kapsz Momótól, ne engedelmeskedj, ne továbbítsd az üzenetet. Aztán éjfélkor én fogok őrt állni az ablakod alatt. Momo nem fog jönni, és megbizonyosodsz arról, hogy nem kell komolyan venni, ez csak egy idióta, de veszélyes vicc. Ha pedig véletlenül mégis jönne, akkor a középkori buzogányommal fogom péppé verni, ha egyáltalán a boerboel kutyáim nem tépik szét addig az udvaron.”  Momót így lehet megállítani, így lehet megvédeni a gyermekeinket, ha már az internet mohó urai és politikailag aktív cenzorai ezt nem teszik meg. Kérem, hogy egy megosztással Ti is segítsetek ezt a módszert alkalmazni, terjedjen gyorsabban, mint a nem létező horrorlény, Momo

-írta bejegyzésében.

A 24.hu megírta, hogy a kiberbiztonsági szakértők szerint nyilvánvalóan nem egy horrorból előlépett entitásról van szó, hanem kiberbűnöző(k)ről, akiknek a célja adatlopás lehet.  Azonban az is valósághoz tartozik, hogy vélhetően

egy 12 éves argentin kislány Momo miatt akasztotta fel magát.

A külföldi lapok a nyomozásban egyelőre addig jutottak, hogy kiderítettek három számot, amelyekről eddig rendszerint jelentkezett ez a vírus:

  • +573135292569
  • +81345102539
  • +5226681734379

Az ügyben Molnár István Jenő, belügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: ha a szülők ezeket a problémákat nem veszik komolyan, súlyos következményekhez vezethetnek, mivel a gyermekeknél még nem alakult ki az önvédelmi mechanizmus.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy alábbi jeleket érdemes figyelnie a szülőnek:

  • hanyagolja iskola kötelezettségeit,
  • érdeklődését veszti addigi hobbijai iránt,
  • hangulatingadozás jeleit mutatja,
  • sokáig fenn marad esténként, nem tud aludni,
  • hirtelen több barátját is törli a közösségi oldalakról,
  • hirtelen saját fiókját törli,
  • feltűnően kevesebbet beszél a szülővel